~Welcome to my blog~


Pages

Friday, December 31, 2010

~Kelebihan seorang Wanita~


1 . Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki . Ketika di tanya kepada Rasullullah saw akan hal tersebut , jawab baginda : " Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia sia"
2 . Wanita yang solehah (baik) lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh .
3 . Barang siapa yang menggembirakan anak perempuan nya , darjat nya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takut kan Allah swt , orang yang takut akan Allah swt akan di haramkan api neraka ke atas tubuh nya .
4 . Barang siapa yang menbawa hadiah ( barang makanan dari pasar ke rumah) lalu di berikan kepada keluarga nya , maka pahala nya seperti bersedekah . Hendak lah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki . Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail a.s .
5 . Wanita yang tinggal bersama anak anak nya akan tinggal bersama aku (Rasullullah saw) di dalam syurga .
6 . Barang siapa menpunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan , lalu ia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggung jawab , maka bagi nya syurga .
7 . Daripada Aisyah r.a : " Barang siapa yang di uji dengan sesuatu daripada anak anak perempuan nya , lalu dia berbuat baik kepada mereka , maka mereka akan menjadi penghalang bagi nya daripada api neraka"
8 . Syurga itu di bawah telapak kaki ibu .
9 . Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapa mu , maka jawab lah panggillan ibu mu dahulu .
10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suami nya akan tertutup pintu pintu neraka dan terbuka pintu pintu syurga . Masuklah diri mana mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak di hisab.
11. Wanita yang taat akan suami nya , semua ikan ikan di laut , burung di udara , malaikat di langit , matahari dan bulan , semua beristiqfar bagi nya selama mana dia taat kepada suami nya .
12. Aisyah r.a berkata : " Aku bertanya kepada Rasullullah saw , siapa kah yang lebih besar hak nya terhadap wanita ? Jawab baginda "Suami nya." . " Siapa pula berhak terhadap lelaki ? Jawab baginda " Ibu nya" .
13 . Perempuan apabila solat lima waktu , puasa se bulan ramadhan , memelihara kehormatan nya serta taat akan suami nya , masuk lah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki .
14. Tiap perempuan yang menolong suami nya dalam urusan agama , maka Allah swt memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suami nya (10.000 tahun)
15. Apabila seorang perempuan mengandong janin dalam rahim nya , maka beristiqfar lah para malaikat untuk nya . Allah swt mencatatkan bagi nya setiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan dari nya 1000 kejahatan .
16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin , maka Allah swt mencatatkan bagi nya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah swt .
17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak , keluar lah dia daripada dosa dosa seperti keadaan ibu nya melahirkan nya .
18. Apabila telah lahir (anak) lalu di susui , maka bagi ibu itu setiap satu tegukkan daripada susu nya di beri satu kebajikan .
19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anak nya yang sakit , maka Allah swt memberi nya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah swt
20 Seorang wanita solehah ada lah lebeh baik daripada 70 lelaki soleh .
21. Seorang wanita yang jahat ada lah lebeh buruk daripada 1000 lelaki yang jahat .
22. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil ada lah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil .
23. Wanita yang memberi minum susu kepada anak nya daripada badan nya ( susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap tiap titik susu yang di berikan .
24.Wanita yang melayan dengan baik suami nya yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad .
25. Wanita yang melihat suami nya dengan kaseh sayang dan suami yang melihat isteri nya dengan kaseh sayang akan di pandang Allah dengan penuh rahmat .
26. Wanita yang menyebabkan suami nya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangga nya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suami nya , akan menjadi ketua 70.000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan di mandikan di dalam syurga , dan menunggu suami nya dengan menunggang kuda yang di buat daripada Yakut .
27. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosa nya dan bila dia hiburkan hati anak nya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat .
28. Wanita yang memerah susu binatang dengan "Bismillah" akan di doakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan .
29. Wanita yang menguli tepong gandum dengan "Biasmillah" , Allah akan berkatkan rezeki nya .
30. Wanita yang menyapu lantai dengan zikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai Baitullah
31. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari
32. Wanita yang hamil akan mendapat pahala beribadat pada malam hari .
33. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu urat nya Allah mengurniakan satu pahala haji .
34. Sekira nya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin , dia akan di kira sebagai mati syahid ( syahid kecil yang melepaskan ia dari seksa kubur ) .
35. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.
36. Jika wanita menyusui anak nya sampai cukup tempoh ( 2 ½ ), maka malaikat malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib bagi nya .
37. Jika wanita memberi susu badan nya kepada anak nya yang menangis , Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa .
38. Wanita yang meninggal dunia dengan keredoaan suami nya akan memasuki syurga.
39 . Jika suami mengajarkan isteri nya satu masaalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat .
40 . Semua orang akan di panggil untuk melihat wajah Allah di akhirat , tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati Aurat nya , yaitu memakai Purdah atau menutup Aurat di dunia ini dengan istiqamah.

No comments: